četvrtak, 22. ožujka 2018.

Nekoliko kapljica trogirskog vodenog svijeta



Danas je Svjetski dan voda... idealan dan da "zagrabimo" u povijesne izvore (vode i o vodi):



Jeste li znali da je u Trogiru postojala Ulica vode, točnije - Calle del´acque koja je bila obilježena pločom s natpisom "Ulica vode postavljena u mjesecu siječnju godine 1796." Iako je natpis otučen, ploča se i danas može vidjeti na cisterni palače Garagnin - Fanfogna - današnjeg Muzeja grada Trogira.

Nekadašnja "Ulica vode" u Trogiru | Stara fotografija: Nenad Gattin, crtež: Roko Slade Šilović




Jeste li znali da je Trogir spojen na vodovodnu mrežu 1930. godine?

Novo doba, 8. 10. 1930.



Jeste li znali da je te iste godine - 1930. - sagrađena i prva javna česma u Trogiru. Bila je smještena na Travarici, a među Trogiranima poznatija pod nazivom "kolo":


Fotografije iz arhiva Muzeja grada Trogira, desnu snimio Mirko Slade Šilović




Jeste li znali i da se radi i na "povratku" javnih česmi u Trogir te da se planira primjereno obilježiti izvor Dobrić, koji je od pamtivijeka bio glavni izvor pitke vode Trogira koji se koristio čak i nakon izgradnje vodovoda, kada je stara kruna bunara zamijenjena betonskom, a postavljene su i pumpe... Tijekom druge polovice 20. stoljeća uklonjene su i pumpe i kruna, a izvor se, nažalost, zatvorio betonskim pločama. Posebno iz tog razloga veseli ideja za obilježavanje izvora Dobrića, kada već (nažalost) nije uspjela inicijativa iz 1990. godine kada je istoimeno komunalno poduzeće, u suradnji s Muzejem grada Trogira, željelo obnoviti bunar Dobrić:



Izvor: Muzej grada Trogira








Prisjetimo se i gdje su se u povijesti nalazile javne česme u Trogiru te razgledajmo nekoliko fotografija iz arhiva Muzeja grada Trogira:


Prikaz mreže povijesnih javnih česmi u Trogiru | Izvor: GAT | izradila: L. Paraman / M. Maljković Zelalija






Prema predavanju dr. sc. Fani Celio Cega: "Opskrba vodom u Trogiru 
tijekom prošlih vremena" pripremila Maja Maljković Zelalija




Imate li zanimljivih priča s "kola", anegdota iz odlaska po vodu, možda starih fotografija, ...?
Slobodno ih podijelite s nama na našoj Facebook stranici Trogir Time Travel, a na društvenim mrežama slobodno podijelite i ovaj post.




Nema komentara:

Objavi komentar