ponedjeljak, 11. rujna 2017.

Nešto drugačiji Kamerlengo



Sigurni smo da znate stih Ispod zida Kamerlenga, no znate li za slike koje bismo vrlo lako mogli nazvati "Ispred predzidina Kamerlenga"? Naime, izvorno je tvrđava Kamerlengo imala vanjski prsten niskih predzidina udaljen oko 3,5 metra od zidova tvrđave - sa juga i zapada oplakivalo ih je more, a sa sjevera i istoka pred njima se pružao široki jarak - foša. Pred južnim vratima tvrđave, u sklopu predzidina, nalazila se manja kula s trima stranama u moru, kao i gat na koji su mogle pristajati galije... Da sve ne bi ostalo samo na riječima, odnosno stihovima, pogledajmo kako je to otprilike izgledalo...



Prva slika koju danas predstavljamo akvarel je s kraja 18. stoljeća koji se čuva u Bibliothèque nationale de France. U crno bijelom izdanju mogli ste je vidjeti u knjizi I. Babića Trogir - grad i spomenici, no složit ćete se - ovakva - u boji - je još impresivnija!





Osim akvarela, pronašli smo i crtež na kojem se također vide ostaci predzidina. Autor crteža "Trogir: Burganlage" je Leo von Klenze, njemački arhitekt, slikar i pisac, a sam crtež čuva Bayerischen Staatsbibliothek.









Znate li za još neki prikaz predzidina Kamerlenga?
Javite nam na e-adresu ili na facebook stranicu Trogir Time Travel
:)





Nema komentara:

Objavi komentar